Sărbătoarea recoltei în via Alira, la Aliman
Povestea, eleganța și tradiția sunt câteva dintre ingredientele care au reușit să facă din „Sărbătoarea culesului Alira”, de la Aliman, unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului de către iubitorii de vinuri. Povestea începe chiar cu numele vinului, ALIRA (ALIman și Rasova, localitățile Dobrogene de pe malul Dunării unde se află viile) și continuă cu legătura cu terroir-ul bordolez, realizată de celebrului enolog francez Marc Dworkin, părintele vinurilor Alira, care a descoperit aici un sol cu calități care îl fac să fie foarte apropiat cu cel din regiunea Bordeaux. Așa s-a născut, pe o suprafață de 80 ha (Merlot – 47 ha, Cabernet Sauvignon -23 ha și Fetească Neagră – 10 ha) una dintre cele mai elegante vii dobrogene care, începând cu anul 2009, oferă iubitorilor o gamă interesantă de vinuri de calitate: Alira, Alira Tribun, Alira Grand Vin (super premium) și Alira Flamma (retail- Carrefour, Mega Image, Real). Și pentru că poveștile sunt cele care se țes în jurul acestui vin, o să amintim și de cele 1931 de sticle Cuvee Cherica, un vin special, private label, ediție aniversară, Princess Cherica, foarte apreciat, disponibil doar în Hotelul Cherica din Constanța, gândit ca un omagiu adus Principesei Chérica Sturdza.
A devenit o tradiție ca la sfârșit de septembrie prietenii Alira să se întâlnească în via de pe malul Dunării și să ajute la culesul strugurilor. Încă de dimineață se frământă pâinea, se încing cuptoarele și se pregătesc bucatele pentru oaspeți sosiți de pe drum. După gustare tradițională, stropită cu câteva picături de Alira pe acordurile muzicii populare, urmează o scurtă urare de bun venit și o prezentare a anului viticol care se încheie la acest moment al culesului.
Urmează și momentul mult așteptat, al concursului de cules, la care se înscriu, cu mic cu mare toți participanți la sărbătoare, mai ales pentru că banii obținuți de pe urma muncii lor sunt donați copiilor de la școala din Aliman. Spiritul de competiție și atmosfera extraordinară din vie fac ca la capătul rândurilor să se strângă rapid multe șiruri de lădițe cu struguri. La final, toată lumea este câștigătoare și pleacă acasă cu o pâine proaspăt scoasă din cuptor și cu o sticlă de vin. Sunt acordate și premii speciale celor mai harnici dintre culegători.
Anul acesta organizatorii au pregătit și o surpriză, un tour cu un Jeep Wrangler prin via de la Aliman. O nouă experiență interesantă, într-un peisaj cu adevărat spectaculos.
Și în acest an a fost readus în prim plan ritualul mustuitului, așa cum ne-a fost transmis din generații în generații, de sute de ani. S-a băut must, s-au mâncat cartofi copți și plăcinte, s-au făcut multe fotografii, s-au legat noi prietenii iar la final toți invitații au plecat spre casă cu gândul de a reveni anul viitor.
Felicitări organizatorilor, felicitări Karl Hauptmann, Marc Dworkin, Ghenadie Bobeică pentru că reușiți să duceți mai departe această poveste frumoasă a vinului din Dobrogea!
Și, așa cum știm noi mai bine, la final o să lăsăm fotografiile să vorbească mai mult și mai frumos despre acest eveniment deosebit! Ghidul Litoralului – www.merglamare.ro
Ghidul care vă oferă toate informațiile importante de pe litoral