Plăcinta dobrogeană cu brânză
În Dobrogea, resursele de hrană derivă din principalele activități agricole ale locuitorilor din zonă, care se îndeletnicesc cu cultivarea cerealelor, creșterea animalelor, grădinărit, creșterea viței de vie și a pomilor fructiferi, vânătoare, apicultură și pescuit.
Unul dintre cele mai cunoscute produse locale este, fără îndoială, plăcinta dobrogeană, care își definește originea geografică încă din denumire.
Nici prea dulce, nici prea sărată, undeva la granița dintre gustare și desert, plăcinta dobrogeană poate fi însoțită atât de un pahar de iaurt cât și de un vin alb demisec.
Iată și rețeta
Pentru aluat folosim :
• o cană cu apă călduță;
• câteva linguri de ulei;
• un praf de sare;
• o lingură de oțet
• 450/500 de grame de făină.
Iar pentru umplutură:
• 1 kg de brânză ușor sărată (telemea de vacă sau de capră)
• 400 grame de iaurt gras sau smântână
• 8 ouă
• un praf de sare (doar dacă brânza nu e deja sărată)
Cum se prepară aluatul
În făină se pune o cană cu apă călduță, apoi un pic de sare, ulei și oțet; se frământă amestecul și se lasă o jumătate de oră, pentru a permite ca glutenul din făină să acționeze. Aluatul obținut este împărțit în 6 bucăți, din care întindeți cu un făcăleț foile. Presărați făină pe masa de lucru și pe făcăleț, pentru a evita lipirea aluatului, și întindeți foile, până devin suficient de subțiri.
Cum se prepară compoziția
Se amestecă brânza rasă sau frământată cu 6 ouă bătute (dacă brânza e suficient de sărată, nu se mai adaugă sare) și cu 200 g de smântână sau iaurt. Compoziția obținută se presară pe o jumătate din foaie; partea foii fără compoziție, încrețită cu mâna, este pusă deasupra.
Se unge tava cu unt peste care se presară făină, se așază rulourile de plăcintă și se introduc în cuptorul preîncălzit. După 30-40 minute, se scoate tava cu plăcintă, se varsă deasupra o compoziție obținută din 200 g de iaurt gras și 2 ouă bătute, după care se introduce din nou la cuptor, până când se rumenește.
În prezent, produsul Plăcintă dobrogeană este în curs de recunoaștere ca IGP (Indicație Geografică Protejată).