merglamare.ro, Ghidul litoralului românesc
Descoperă cele mai bune locuri de pe litoralul românesc împreună cu noi
merglamare.ro
Ghidul litoralului
Monumente Constanța
11

Ovidiu

Operă a renumitului sculptor italian Ettore Ferrari, este o statuie emblematică a orașului și probabil cel mai important monument al Constanței. Realizată din bronz, statuia amplasată în piața Ovidiu a fost dezvelită în anul 1887, în prezența oficialităților și locuitorilor orașului.
Poetul latin Ovidius Publius Naso, a cărui existență este profund legată de cea a vechiului oraș Tomis, s-a născut în vechea Romă și a fost exilat de împăratul Octavian Augustus în anul 8 d.Hr la Pontul Euxin, Constanța de azi.

1

Regina Elisabeta

Complexul statuar a fost realizat în anul 1937 de sculptorul Ion Jalea, fiind achitat prin subscripție publică. La începutul anilor 50 regimul comunist a hotărât înlăturarea statuii și înlocuirea acesteia cu o altă operă a aceluiași artist, "Arcaș odihnindu-se". În urma reabilitărilor din anul 2013 grupul statuar și-a regăsit locul pe faleza Cazinoului, în timp ce opera "Arcaș odihnindu-se" a fost expusă în curtea muzeului "Ion Jalea".
Regina Elisabeta s-a căsătorit în anul 1869 cu Karol von Hohenzollern, devenind în anul 1881 prima Regină a României.

5

Mihai Eminescu

Complexul statuar dedicat marelui poet a fost dezvelit în anul 1934, are o înălțime de 3m și este opera sculptorului Oscar Han. Anumiți specialiști susțin teza conform căreia personajul feminin de sub bustul poetului este Calliope, muza muzicii, cântecului, dansului, a elocvenței și a poeziei epice, în timp ce alții consideră că această statuie este o reprezentare a iubitei poetului.

4

Pescari

În anii 60 autoritățile au solicitat sculptorului Corneliu Virgiliu Medrea (1888-1964) artist plastic, membru corespondent al Academiei, realizarea unui grup statuar care să aducă omagiu muncii pescarilor. Inițial statuia pescarilor cu năvod era amplasată pe pământ, ulterior în jurul acesteia fiind construit un bazin care să aducă mai aproape de realitate conceptul grupului statuar.

17

Victoria

Poate cel mai reprezentativ monument al perioadei socialiste îl reprezintă statuia Victoriei. Statuia, dezvelită în anul 1968, este amplasată în partea de sud-vest a parcului central și simboliza, în viziunea artistului, lupta poporului român împotriva fascismului. Lucrarea este opera sculptorului Boris Caragea.

Copyright 2015-2018 ctwalk.ro
Toate drepturile rezervate.
Politica de confidențialitate