Din Japonia, cu drag

Am demarat proiectul nostru acum patru ani și de atunci observăm zilnic cât de multă lume ni se alătură, apreciindu-ne munca, seriozitatea și perseverența. Vedem cu satisfacție și cu recunoștință cum, pe lângă români, ne urmăresc și interacționează constant cu pagina noastră persoane din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Mulți dintre ei ne-au descoperit prin intermediul rețelelor de socializare, alții au cumpărat ghidul Constanta City Walking Guide și de atunci ne apreciază fotografiile pe care le postăm aproape zi de zi. Acesta este motivul pentru care, începând de astăzi, vom lansa o rubrică nouă pe portalul nostru, www.merglamare.ro – Ghidul Litoralului, în care să adunăm cele mai interesante opinii pe care oameni deosebiți, care ne urmăresc constant, le au despre orașul Constanța.

Primul invitat este domnul Yoshiki Kashiwagi (45 de ani), de naționalitate japoneză, fondator al companiei de training în afaceri, Data&Story LLC, profesor asociat la Tama Graduate School of Management și lector asociat la Universitatea Națională din Yokohama.

Care este legătura dintre dumneavoastră și orașul Constanța?

Prima mea întâlnire cu România a fost atunci când am văzut-o, la Jocurile Olimpice din 1988, pe gimnasta româncă Daniela Silivaș. Performanța sa deosebită m-a făcut să vreau să știu mai multe despre România (am întâlnit-o pe Daniela, într-un final, în Statele Unite, în 2002, când locuiam în Atlanta, iar acum suntem buni prieteni pe Facebook).

Pentru că eram foarte interesat de România, am decis să vizitez pentru prima dată această țară în 1992, cu toate că era printre țările cele mai necunoscute, mai ales pentru japonezi. Eram, totuși, foarte curios să aflu mai multe despre această țară. Constanța a fost unul dintre orașele vizitate și mi-am făcut câțiva prieteni la acea vreme. Eram profund impresionat de ospitalitatea din România și de cultura și frumusețea sa. De atunci, am vizitat Constanța de cinci sau șase ori, pentru a-mi revedea prietenii. Ultima mea vizită a avut loc în 2013, alături de soția mea. Acum sunt în contact cu acei prieteni prin Facebook.

 Ce alte orașe ați mai vizitat în România?

Până acum am mai vizitat București, Sinaia, Brașov și Sighișoara.

De cât timp urmăriți pagina noastră Constanta City Walking Guide și cum ați aflat despre ea?

Nu îmi amintesc când am început să urmăresc pagina, dar cred că am dat peste ea pentru că sunt conectat prin Facebook cu prietenii din Constanța.

Urmăriți și alte pagini sau site-uri din România?

Da: „Dobrogea Dobrogeni”, „CFR Călători”, „UTC Media”, „Radio Constanța”, „Constanța în imagini”, „Discovery România”.

Ce știu oamenii din Japonia despre România și litoralul său?

Din păcate, România este una dintre tările cele mai necunoscute pentru japonezi. Cred că majoritatea dintre ei nici nu știu că România are un litoral la Marea Neagră. Lipsesc total informațiile despre România și Constanța și, personal, cred că aceasta este o șansă pentru ca acestea să fie promovate către japonezi, având în vedere că mulți dintre ei călătoresc în străinătate și caută mereu destinații atractive. România poate să fie o astfel de destinație, pentru că până acum nu a fost explorată de turiștii japonezi.

Am observant că păreți interesat în special de arhitectura din centrul vechi al orașului: ce vă atrage în mod deosebit?

Sunt interesat de oraș în general, nu doar de arhitectură. Este uimitor și surprinzător pentru mine să pot vedea orașul în “timp real”, având în vedere că, pe vremea când nu aveam acces la internet, era nevoie de mai mult de o săptămână ca o scrisoare trimisă din Japonia să ajungă la prietenii mei din Constanța. Îmi place să accesez informații în timp real despre oraș prin paginile pe care le urmăresc online.

Ați vazut vreo schimbare în Constanța (și în România, în general) în ultimii 25 de ani, de când ați început să ne vizitați?

Când am venit ultima dată, în urmă cu 4 ani, am văzut că România s-a schimbat semnificativ. Multă lume vorbește engleza și orașele sunt foarte colorate. Am mai observat totuşi și că multe lucruri s-au mai scumpit.

Având în vedere distanța geografică și culturală dintre România și Japonia, credeți că România ar putea atrage turiști japonezi? Care ar fi cele mai bune metode de promovare a țării noastre?

Este o părere personală, dar cred că răspunsul este DA. Câteva dintre aspectele care i-ar putea atrage pe japonezi în România sunt: 

  • Prețurile de călătorie accesibile;
  • Noutatea (japonezii sunt sătui de destinațiile deja vizitate de mulți alți turiști japonezi);
  • Stațiunile de la Marea Neagră;
  • Atracțiile arhitectonice vechi din alte orașe precum Sinaia, Brașov, Sibiu, etc., nu doar Marea Neagră;
  • Anumite tipuri de divertisment care, pe lângă peisajele frumoase, ar putea să îi atragă pe aceștia (în ceea ce privește legăturile aeriene, nu este foarte ușor să ajungi în România din Japonia și, de aceea, turiștii japonezi au nevoie de mai multe motive și atracții când iau în considerare posibilitatea de a vizita România, față de alte țări europene).
  • Publicitatea în limba japoneză, sau cel puțin în engleză (limba este cea mai mare barieră în promovarea către japonezi).

Este Facebook-ul un mijloc eficient pentru a promova destinațiile turistice în țara dumneavoastră?

Cu toate că Facebook-ul ar fi un bun mijloc de promovare, cea mai mare problemă rămâne limba, indiferent de platforma media. Majoritatea japonezilor nu știu nici măcar să vorbească engleză. Promovarea și publicitatea în japoneză sunt absolut necesare pentru a ajunge la potențialii vizitatori.

La final, vă rugăm să lăsați un mesaj cititorilor noștri.

Cred că sunt unul dintre cei mai mari fani ai Constanței, din Japonia. Cu 25 de ani în urmă am vizitat orașul pentru prima dată. Gândindu-mă la acea vreme, este de necrezut că acum pot asculta “Radio Constanța” pe calculator, acasă, în Japonia. De fiecare dată când ascult Radio Constanța mă gândesc că cei de la stația de radio nici nu își imaginează că programul lor este ascultat și în Japonia. Printr-o coincidență, Yokohama, orașul unde trăiesc, este înfrățit cu orașul Constanța.

Mi-ar plăcea să revizitez Constanța în viitorul apropiat împreună cu familia.

Îi mulțumim prietenului nostru pentru gândurile frumoase și, mai ales, pentru că ne-a primit în viața  sa, și îl așteptăm cu drag să revină în Constanța.

Lasă un răspuns

Nume
Email
Site web

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.