Cât de mare este marea?

Pentru cei mai muți dintre copiii care urmează să ajungă pentru prima dată pe litoral, principala curiozitate o reprezintă dimensiunea mării și, inevitabil, apare întrebarea: „Cât de mare este marea?”. Răspunsul este greu de dat și cel mai adesea cei mari se raportează la lucruri pe care micuții le-au mai văzut: „este mult mai mare decât Oltul, este mai mare decât o țară, este cât vezi tu cu ochii”. Când vine vorba despre vapoare, lucrurile sunt mai simple și răspunsurile sunt de genul: „cam cât un bloc de 10 etaje, mai mare decât un teren de fotbal, lasă că o să vezi tu și o să-ți dai seama”. Întrebări simple, cu răspunsuri complicate! Dar ce răspunsuri să dai când întrebările vin de la un copil nevăzător, care nu știe cât de mare este un râu și nici cum arată un bloc cu 10 etaje? Iar când într-un singur loc se strâng aproape 100 de copii cu deficiențe de vedere, întrebările și răspunsurile devin extrem de complicate.

Am avut norocul, zilele trecute, să stau  de vorbă cu niște copii extraordinari aflați într-o vacanță la Eforie Nord, care nu mi-au pus întrebări incomode dar mi-au povestit despre pasiunile lor, despre școală și mai ales despre cum simt ei marea. Este vorba despre un grup de 90 de copii, de la Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Vedere București, care au venit în vacanță la mare în cadrul campaniei „Zâmbete la malul mării”, pe care agenția de turism Paradis Vacanțe de Vis din Constanța o desfășoară din anul 2017.

Și, totuși, cât de mare este marea? Atât de mare cât universul acestor copii și un pic mai mică decât visele lor! Și chiar dacă sunt doar niște copii mi-au povestit despre proiectele lor de viitor.

Gruia, un puști pistruiat de 12 ani, chiar dacă nu ştia „ce vrea să se facă când o să fie mare”, mi-a povestit despre pasiunile lui: telecomunicațiile și escalada. Dacă la MORSE transmite cu 180 de semne pe minut, la escaladă încercă mereu să se depășească. La mare a fost și în 2017, în cadrul aceleiaşi campanii, la Mamaia, și este îndrăgostit de apă și valuri. Mi-a spus totuși la final că s-a gândit mai bine și ar vrea să urmeze informatica.

Trecând în tabăra fetelor, am cunoscut-o pe Ramona, o puștoaică zâmbăreață, care are visuri mari și vrea să devină cântăreață. Succesul pe care colega lor mai mare Andrada și trupa școlii, „Veverițele Năzdrăvane”, l-au avut la emisiunile Next Star și Românii au Talent, le-a dat multă încredere celor mici. Echipa nu este la primul astfel de succes, micii muzicieni câștigând de trei ori locul 1 la Festivalului Național „Toamna Baladelor” coordonat de Ministerul Educației. Și pentru că am ajuns la Andrada, ea este adevărata vedetă a grupului, nu doar prin succesele muzicale ci și datorită rezultatelor excelente obținute la admiterea la liceul George Enescu din București.

Stând de vorbă cu noii mei prieteni, trăgeam cu ochiul și spre ceilalți copii care erau adunați în grupuri. Undeva, pe plajă, câțiva băieți se jucau cu mingea, alții jucau un fel de „fripta”, niște puști făceau gropi în nisip, iar unii ascultau muzică și se relaxau, însă toți așteptau ceva: semnalul de a intra în apă! Știu că poate să pară un lucru extrem de greu de realizat când e vorba de 90 de copii cu deficiențe de vedere, însă cu ajutorul profesorilor însoțitori și cu multă disciplină, aventura nu este atât de complicată.

În apă totul pare altfel, mișcările capătă amploare iar veselia pune stăpânire pe întregul grup. Acum aflu exact ce însemna pentru ei distracția la mare: bălăceală la superlativ și zâmbete nenumărate! E greu de explicat în cuvinte bucuria acestor copii și e şi mai greu de povestit seriozitatea cu care profesorii își urmăreau și ajutau elevii.

La fel de ordonați au și ieșit din apă, iar prima întrebare, ajunși la mal, a fost: mai intrăm mai târziu?

Despre vacanța lor la mare mi-a povestit doamna director Cazan Cosmina, care era extrem de fericită că prin intermediul prietenilor „Paradis Vacanțe de Vis” a putut să ofere celor mici câteva zile de vacanță la mare. Îmi spunea că peste tot a întâlnit oameni deosebiți, bucuroși să dea o mână de ajutor, plecând de la echipa hotelului Astoria din Eforie, în care au fost cazați și până la salvamarii de pe plajă. Chiar dacă o astfel de acțiune pare o simplă vacanță la mare, responsabilitatea profesorilor este foarte mare, iar efortul pe măsură, privind doar prin prisma faptului că la un moment dat trebuie să te dai de 20 de ori în mașinuțele din Luna Park, copiii, indiferent de vârstă, neputând să stea singuri în carusele. Dar totul vine la pachet cu bucuria copiilor care-și vor aduce aminte aceste momente deosebite.

Proiectul „Zâmbete la malul mării” a fost inițiat în anul 2017 de agenția „Paradis Vacanțe de Vis” și a oferit până în prezent sejururi gratuite, pe litoral, la peste 500 de copii. S-au alăturat acestui proiect și câteva hoteluri de pe litoral: Club Dunarea 3*, Hotel Vera 3*, Hotel Felix 3*  din Eforie Nord și Hotel Scandinavia 4* din Mamaia, care au contribuit la buna organizare a acestei inițiative.

Lasă un răspuns

Nume
Email
Site web

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.